door

Afgelopen 18 oktober startte de solo prestatietocht Singlehanded.
Een van de deelnemers was Gerard Aartsen. Gerard vindt het heerlijk om alleen, tegen en mét zichzelf te varen. Het was de 2de keer dat hij meedeed. Helaas moest opgeven vanwege de extreem slechte weersvoorspelling (zie eind filmpje). Hij was niet de enige overigens. In In de loop van de Singlehanded diende zich namelijk ex-orkaan Gonzalo aan, die, in West-Europa nog steeds een flinke depressie, voor de nodige regen en wind zorgde.

https://www.youtube.com/watch?v=gMUvxxKe9hA

(met dan aan Zeilhelden)

door

rdr-destination-calais-start

Bij de start van de RdR afgelopen zondagmiddag was al wel duidelijk dat de meer dan 90 deelnemende schippers een zware eerste nacht voor de kiezen zouden krijgen. Maar dat het zo´n slagveld zou worden had niemand van te voren bedacht. Een onstuimige zuidwester zorgde ervoor dat een groot aantal schippers direct in serieuze problemen kwamen. Schade aan zeilen, afgebroken kielen, aanvaringen en persoonlijke blessures zorgden voor veel uitval in de eerste 12 uur van de race. Lees verder »

door

Foto: Huib Swets - JAGER en BLUE JUNE  in de eerste COLDHANDED CUP 2014.

De Coldhanded Cup is een tijd geleden (red: 2007) opgezet met als doel het oefenen voor de zomer en het leren van elkaar. Om hier wat vorm aan te geven leek het mij een goed idee om onze race aan boord van JAGER toe te lichten, met als doel dat anderen dat ook gaan doen!
Een wedstrijd goed of slecht varen betekend 1 of 2 procent eerder of later finishen dan normaal. Stap 1 was de snelheid, JAGER werd vorige maand op de wal gezet. Ik heb haar geschuurd, in de antifouling gezet en met korrel 800 waterproof geschuurd. De week voor de start zijn alle zeilen nagelopen op gebreken, en schoten en vallen gecontroleerd. Alle zware uitrusting is van boord. Veel sneller wordt ze niet, of ik moet een nieuwe set zeilen aanschaffen, het grootzeil staat er al 24.000 mijl op.
Buiten hangt een lijstje met, ten opzichte van de ware wind: snelheid – kruishoek – zeilvoering- hellingshoek. Lees verder »

door

Foto: Madeleen Koldewe - De uiteindelijke winnaar DH, HODSPUR, vlak na de start.

In dichte mist startte zaterdag 25 oktober de eerste Coldhanded Cup-wedstrijd. 12 boten verschenen in de nevel aan de start; 4 fully crewed, 7 double handed, 1 single handed. Een kalme zuidwestenwind van 3 bft (8 tot 10 knp) deed de mist gestaag doch tijdig verdwijnen. Het besluit van de wedstrijdleiding om de start een half uur uit te stellen bleek juist. De wedstrijd vond doorgang, en hoe; de teams bleken aan elkaar gewaagd, uitslagen liegen niet. De tijd tussen de derde en de zesde plaats van de double handed was klein. Hetzelfde geldt voor de tweede en derde bij de fully crewed.
Lees verder »

door

2014-awards-s

Ook dít jaar kunnen kandidaten genomineerd worden voor de Shorthanded Awards!

Iedere zeiler mag zijn of haar solo of doublehanded voorkeur mailen naar de jury van de Shorthanded Awards. Uit de ingestuurde kandidaten maakt de jury een selectie van genomineerden, waaruit eind november bekend wordt gemaakt wie de prijzen gewonnen hebben. De Awards worden samen met de Noordzeeclub uitgereikt op het zeilprijzengala, dat op vrijdag 28 november wordt gehouden in het Huis van de Sport in Nieuwegein.
(Zie voor tijden en route onze shorthanded agenda)
Lees verder »