door

De track van JAGER in CHC#3

De track van JAGER in CHC#3

Al onze weersberichten (3 bronnen) gaven een winddraaiing van ZW naar W. We waren dan ook van plan om gelijk na de start over stuurboord een lange slag te maken. Helaas lag de VIJAYA bij de start in de weg en daarna blokkeerde de kotterstag de high aspect. Dat kotterstag had ik gezet omdat de mast dan rustiger en krommer staat. Een voordeel op lange rakken met wind boven de 12 knoop. De start was dus slecht. We moesten nog een heel kort klapje maken om uit de vuile wind van XENACANTHUS te komen. Lees verder »

door

Na analyses van de JAGER en de HODSPUR is het nu de beurt aan René Glasz van de KARMA om verslag te doen van de 3e Coldhanded Cup race van 2015 in de double handed klasse.

Langzaam op weg naar de BVK

Langzaam op weg naar de BVK

Debuut
De debuut van de Karma op de wedstrijdbanen was de Coldhanded Cup van 2012. Daarin eindigden we beide races die we mee deden laatste. Door schade en schande zijn we inmiddels wat wijzer geworden en gaat het langzaam iets beter met de uitslagen. Met als hoogtepunt de eerste plek bij de Challenge Cup in september. Dit jaar vaar ik de Coldhanded Cup doublehanded met afwisselend Arno Start of Roger van Tongeren. Na een 4e en 3e plek met Arno was nu Roger aan boord. Eerder in de week vroegen we ons nog af of er met de voorspelde storm-achtige condities wel gestart kon worden, maar daar bleef in het echt weinig van over. Hoeveel kan ik niet precies zeggen bij gebrek aan werkende windmeter, maar het zal over de hele race ergens tussen de 2 en 10 knoop geweest zijn. Lees verder »

door

UPDATED: nu met Juryrapport
Op het gezamenlijk, door Noordzeeclub en Shorthanded.nl, georganiseerde gala is maar één prijs in de categorie shorthanded zeilen uitgereikt: die voor de beste double handed prestatie in 2014.

Gerard Schalkwijk en Pieter van Drunen kregen de trofee voor hun topprestatie, een tweede plek met GREYHOUND, in de Round Britain & Ireland Race.

Het Juryrapport kan je hier lezen.

Hieronder de presentatie van de deelnemers van zowel Shorthanded Awards als de Verbondsbezems:

https://www.youtube.com/watch?v=qTsVVStiGPc&feature=youtu.be

door

dick-jaap-scarborough2

Niet velen zullen de North Sea Yacht Race kennen. De 120 jaar oude Scarborough Yacht Club organiseert elk jaar deze double handed wedstrijd van Scarborough naar IJmuiden. De ongeveer 220 mijl lange wedstrijd werd in 2014 gekenmerkt door extreem licht weer.

Slechts twéé (!) deelnemende team haalden de finish in IJmuiden binnen de gestelde tijdlimiet: JAGER, met Dick Koopmans/Jaap Russchen, en RUFFIAN, met Pete McIntyre/Emma Nutt. JAGER won, na iets meer dan 53 uur zeilen, met 13 minuten voorsprong van RUFFIAN en ontving daarvoor afgelopen 22de Pindar North Sea Yacht Race Export Trophy. Lees verder »

door

hodspur

Na enkele jaren serieus in het fully crewed circuit mee te hebben gedraaid willen we ons volgend jaar met de Hodspur meer toeleggen op het short handed circuit. Uit ervaring weten we dat de Coldhanded Cup de perfecte winterserie is om in het voorjaar goed ‘warmgedraaid’ aan het wedstrijdseizoen te beginnen. Hoewel Simone en ik al aardig wat mijlen met z’n tweeën erop hebben zitten willen we deze wedstrijden vooral gebruiken om kritisch te kijken waar we beter kunnen worden in alle facetten van het double handed wedstrijdzeilen. Als vetrekpunt hebben we de afgelopen jaren al veel kennis opgedaan over zaken die niet specifiek voor double handed varen van belang zijn zoals boot- en meetbrief optimalisatie, zeiltrim, targetspeeds varen, strategie & tactiek, etc. Hier valt altijd nog wat aan te verbeteren maar onze focus ligt vooral op boothandeling met z’n tweeën, handig gebruik van de stuurautomaat, prioriteiten stellen en afspraken maken. Zo gaan we de 2e CHC in………. Lees verder »

door

meetbrieven

Rond deze tijd van het jaar neigt mijn bioritme altijd naar winterslaap, en in het weekend is uitslapen bijna een noodzakelijkheid. Zeker als het buiten grijs en guur is. Het uit bed komen voor de maandelijkse Coldhanded Cup wedstrijd kost altijd een beetje moeite, maar eenmaal op het water krijgt de waterrat in mij de overhand en lijkt het weer even zomer. De meetbriefhoudersvergadering georganiseerd Noordzeeclub om 10:00 op zaterdagochtend (15 nov 2014) in Nieuwegein heeft dat voordeel niet, dus een flinke dosis matige cappuccino uit de automaat was nodig om wakker te blijven. Lees verder »