door

Foto: Huib Swets - JAGER en BLUE JUNE  in de eerste COLDHANDED CUP 2014.

De Coldhanded Cup is een tijd geleden (red: 2007) opgezet met als doel het oefenen voor de zomer en het leren van elkaar. Om hier wat vorm aan te geven leek het mij een goed idee om onze race aan boord van JAGER toe te lichten, met als doel dat anderen dat ook gaan doen!
Een wedstrijd goed of slecht varen betekend 1 of 2 procent eerder of later finishen dan normaal. Stap 1 was de snelheid, JAGER werd vorige maand op de wal gezet. Ik heb haar geschuurd, in de antifouling gezet en met korrel 800 waterproof geschuurd. De week voor de start zijn alle zeilen nagelopen op gebreken, en schoten en vallen gecontroleerd. Alle zware uitrusting is van boord. Veel sneller wordt ze niet, of ik moet een nieuwe set zeilen aanschaffen, het grootzeil staat er al 24.000 mijl op.
Buiten hangt een lijstje met, ten opzichte van de ware wind: snelheid – kruishoek – zeilvoering- hellingshoek. Lees verder »

door

Foto: Madeleen Koldewe - De uiteindelijke winnaar DH, HODSPUR, vlak na de start.

In dichte mist startte zaterdag 25 oktober de eerste Coldhanded Cup-wedstrijd. 12 boten verschenen in de nevel aan de start; 4 fully crewed, 7 double handed, 1 single handed. Een kalme zuidwestenwind van 3 bft (8 tot 10 knp) deed de mist gestaag doch tijdig verdwijnen. Het besluit van de wedstrijdleiding om de start een half uur uit te stellen bleek juist. De wedstrijd vond doorgang, en hoe; de teams bleken aan elkaar gewaagd, uitslagen liegen niet. De tijd tussen de derde en de zesde plaats van de double handed was klein. Hetzelfde geldt voor de tweede en derde bij de fully crewed.
Lees verder »

door

2014-awards-s

Ook dít jaar kunnen kandidaten genomineerd worden voor de Shorthanded Awards!

Iedere zeiler mag zijn of haar solo of doublehanded voorkeur mailen naar de jury van de Shorthanded Awards. Uit de ingestuurde kandidaten maakt de jury een selectie van genomineerden, waaruit eind november bekend wordt gemaakt wie de prijzen gewonnen hebben. De Awards worden samen met de Noordzeeclub uitgereikt op het zeilprijzengala, dat op vrijdag 28 november wordt gehouden in het Huis van de Sport in Nieuwegein.
(Zie voor tijden en route onze shorthanded agenda)
Lees verder »

door

junique

De eerste double handed winterwedstrijd is gezeild en wel voor de kust van Scheveningen. Géén winterse temperaturen, wel een stevige wind. Deze laatste  zorgde meteen voor een lekkere spectaculaire start van het IJspegelseizoen.
De kop is er dus af! Junique pakte de 1 met een comfortabele voorsprong van bijna 5 minuten, maar de strijd om 3, 4 en 5 was van een andere orde. Binnen de minuut scheerden de 3 J’s (Maverick, Panther en Elixer) over de finish.

1. Junique
2. Maverick
3. Panther

De volledige uitslagen en in de loop van de komende uren foto’s, zie de site van de IJspegel Trophy. De volgende IJspegel is op 2 november, zie voor het hele overzicht de Shorthanded Agenda

UPDATE: bekijk nu ook de foto’s! 
Lees verder »